MUZIEK

MUZIEK

 

 

Mijn muzikale voorkeur is niet 123 te omschrijven.

Ooit begon ik als 8-jarige op klarinet en kreeg ik mijn muziekopleiding bij de plaatselijke harmonie, vrij logisch in het Limburgse. Vele klassieke werken passeerden de revue, waardoor mijn nog steeds bestaande liefde voor de klassieke muziek is te verklaren. Ik heb er geleerd muziek à vue te lezen, hetgeen mij later vaak van pas kwam.  Mijn tweede instrument, de tenorsax, leerde ik daar eveneens kennen. Ook in deze periode ben ik mij gaan verdiepen in de muziektheorie en zette mijn eerste wankelende schreden op het terrein van compositie en arrangement.

Na mijn Limburgse periode kwam ik tijdens mijn studie in Nijmegen in aanraking met de jazz. Ik maakte daar gedurende een aantal jaren als tenor- en baritonsaxofonist deel uit van de Bigband van de Nijmeegse muziekschool, waarna ik mij in 1975 aansloot bij de Charlestown Jazzband. In deze laatste formatie heb ik tot 2011 met veel plezier als klarinettist/saxofonist (alt-, tenor- en baritonsaxofoon) gespeeld, gezongen en gearrangeerd. Mijn voorliefde voor de jazz is in deze periode ontstaan en ontwikkeld.


Door mijn muzikale bezigheden vooral te richten op de jazz gingen de ontwikkelingen op het gebied van de popmuziek vrijwel aan mij voorbij, wat ik vooral de laatste jaren als een gemis ging ervaren. Het roer moest dus om! Het was tijd om nieuwe uitdagingen te zoeken. Dit leidde tot een muzikale zwerftocht. Door mij aan te sluiten bij Benny's Big  Showorchestra maakte ik intensief kennis met de heel andere, boeiende wereld van de popmuziek.


Momenteel speel ik regelmatig als invaller in allerlei orkesten, van oude stijl via bigband tot blues en pop. Daarnaast ben ik met anderen bezig nieuwe formaties op te richten. Mijn uiteindelijke doel zal zijn een synthese tot stand te brengen tussen klassiek, jazz en pop. Hoe dit idee zich gaat ontwikkelen is nog niet helemaal duidelijk, maar wel ... spannend.


Een van de orkesten waarvan ik momenteel deel uitmaak is de OL' STARS JAZZBAND bestaande uit 9 zeer ervaren musici die hun sporen in allerlei andere orkesten verdiend hebben. Wij spelen New Orleans, Mainstream en Swing en maken uitstapjes naar de popmuziek. Voor dit orkest leef ik mij uit in mijn oude liefde: het arrangeren.


Het andere orkest is de LIMEHOUSE JAZZBAND. Sinds enkele jaren lever ik mijn bijdrage op tenorsax en klarinet en zing ik ook een aantal nummers. In het kader van een reorganisatie binnen het orkest ben ik onlangs overgestapt van tenorsax naar altsax en ben ik verantwoordelijk voor de muzikale leiding.


Sinds 1984 speel ik in het CHASE QUARTET. De stijl is vooral Mainstream en Swing.


Verder doe ik regelmatig mee als projectzanger in uitvoeringen van o.a. de Carmina Burana en de Misa Criolla. Behalve in Nederland (Eindhoven, Veghel, 's-Hertogenbosch, Utrecht) doen we deze concerten ook in het buitenland: Rusland (Sint Petersburg) en Spanje (Valencia).

Recensie uit de Aachener Zeitung van 25 maart 2017:


Durch Jülich weht ein Hauch von New Orleans

Das 5.Euregio JazzFestival lässt das Herz eines jeden Jazz-Fans höher schlagen. Fünf Bands laden zu einer kneipenrallye voller musikalischer Hörgenüsse ein. Deutsch-niederländische kooperation funktioniert bestens.

Jülich. „Ein Abend, fünf Stationen und fünf Bands“ lautete das Erfolgsrezept des 5. Euregio Jazz Festivals, das vom Jazzclub Jülich in Form einer Kneipenrallye ausgerichtet wurde. Es wehte ein feiner Hauch von New Orleans durch Jülichs Innenstadt, die wieder einmal zum Swingen gebracht wurde. Es herrschte Partystimmung und gute Laune in den Gaststätten, in denen musikalisch für jeden der zahlreichen Gäste etwas dabei war.

Im Café Fleur sorgte die „Ol‘ Stars Jazzband“, die erst seit 2012 besteht, für beste Stimmung. Die neun Musiker spielten volle Kanne und sprengten fast die Bühne im Café. Die „alten Jazzsterne“ aus dem niederländischen ’s-Hertogenbosch sind eine Formation, deren Mitglieder ihre musikalischen Erfahrungen in den verschiedensten Bands gesammelt haben. Bei ihnen steht das Vergnügen an der Musik im Vordergrund, das sie gerne mit ihrem Publikum teilen. So war es auch bei ihrem Auftritt in Jülich – es gab immer wieder Applaus auf offener Szene. „Wir setzen unsere Akzente natürlich im klassischen Jazz, aber kleine Ausflüge in die Popmusik bereiten uns auch viel Spaß“, sagte Henri Giebels von den„Ol‘Stars“,dem es in Jülich sehr gut gefiel.


OL' STARS JAZZBAND tijdens het Euregio Jazzfestival 21 oktober 2017 in Cafe Fleur te Jülich